Gastrosoutěž 2024

Gastronomická soutěž v tvorbě guláše a slavnostního stolu

Dne 25.4.2024 v našem zařízení proběhla gastrosoutěž v tvorbě guláše a přípravě slavnostního stolu.

Třebaže se vznik guláše připisuje Maďarům, jeho domovinou je Turecko. Snadno dostupné suroviny, jen maso, cibule, sůl a koření, jej přímo předurčily do polních kuchyní nájezdnických armád. Maďaři k němu přidali papriku a dali mu i jméno po pastevcích z pusty (gulyasích).

V našich krajích guláš zdomácněl v 19. století. S dnešním ale neměl moc společného, připravoval se ze svíčkové nebo z kýty a ochucoval se tymiánem, citrónovou kůrou, sardelkami, mnohdy i kyselou smetanou.

Dnes je hovězí guláš klasika, která se svíčkovou na smetaně, snad nechybí v žádné české restauraci. Výhodou guláše je, že je vždy jiný, i když se vaří podle stejného receptu, neboť co guláš, to i individuální přístup kuchaře. Ne nadarmo jedno pořekadlo praví, že podle chuti guláše poznáte umění kuchaře.

Toto umění si mohli vyzkoušet žáci z různých zařízení oboru Práce ve stravování právě při gastrosoutěži. Vařil se hovězí guláš na 10 porcí a každý si mohl zvolit svůj technologický postup. Hodnotící komise byla složená z vyučujících jednotlivých zařízení a i letos neměla vůbec jednoduchý úkol, jelikož pomyslná laťka byla nastavena velmi vysoko a všechny guláše i slavnostní stoly měly požadované parametry a všem se moc povedly.

Ve vyrovnaném klání dopadlo pořadí týmů nakonec takto:

Ve vaření guláše:

  1. místo: VÚ Olešnice
  2. místo: VÚ Střílky
  3. místo: VÚ Višňové
  4. místo: VÚ Moravský Krumlov
  5. místo: VÚ Velké Meziříčí

V tvorbě slavnostní tabule:

Všechny slavnostní stoly byly nádherné a měly náležitosti slavnostních tabulí. Sami můžete zhodnotit na přiložených fotografiích. Ať už soutěž dopadla pro někoho vítězně, nebo pro jiného poraženě, všem týmům patří velký dík za účast, žákům za snahu dosáhnout nejlepších výsledků a učitelům odborného výcviku za to, že žáky dokázali svědomitě připravit.